tango

DEN ARGENTINSKE TANGOEN:
-musikken og historien
TangoLab, Gimle høsten 2013DSC_9209
Bergen Offentlige Bibliotek 27.1.-3.3.2014
Tango Abrazo september 3014
TangoTare våren 2015

På lyttekurs med Annabel samles man rundt pianoet og cd-spilleren for å oppdage og utforske musikken. Da kan man som lytter ­– og danser – få en større opplevelse av nyanserikdommen denne musikken byr på. Det hele blir krydret med historiske videoopptak og gode historier.

Det er omtrent 100 år siden tangoen oppstod som en musikalsk og kulturell sammensmelting i Buenos Aires. Musikken og dansen utviklet seg parallelt gjennom flere tiår. I begynnelsen ble den danset på bordeller og dansen hadde også elementer av kamp mellom menn. På 30- og 40-tallet fikk tangoen sin gullalder. Tangoorkestrene ble mange, musikken ekspressiv og nyansene mellom orkestrene ble store. I dag danses argentinsk tango som sosial dans over hele verden og musikken vi danser til er innspillinger fra denne tiden.

Program (6 ganger):

1.  La Guardia Vieja (‘den gamle garde’) 1910-1925. Tipica Victor. Juan Maglio. Dansestiler: Caneyengue og milonga.

2. Julio de Caro og overgangen til den ‘galante stilen’ 1929

3. Tangoens gullalder: Carlos di Sarli og Tango de Salon 1930/40årene.

4. Snertne rytmer: Juan d´Arienzo, Carlos Biagi y Los Repolleros (kålhodene)

5.  Tangovals. Fra Wienervalsen og Strauss (1871)– historie og utvikling. Vals Criollo (1917) Biagi, Rodriguez, Di Sarli og og Canaro 1940+

6. Osvaldo Pugliese! Estilo Urquiza. Naveirarevolusjonen og veien videre.  (Tango Nuevo eller Tango Retro) 1990-2014

Interessant å få kjennskap til at de fleste tangomelodier har en felles mal de er bygget på.  Annabel forklarer de store linjene, men som også er flink til å finne frem til de små finurlighetene i musikken, disse som ligger der, som små skatter i hver eneste tangomelodi, men som er litt bortgjemt for et utrent øre. Det er dette hun hjelper oss med å få «øre på». Hun er stadig vekk innom pianoet, spiller litt av melodien og noen akkorder, for virkelig å understreke viktige poenger fra orkesteret, hvordan ting endrer seg og hvorfor de gjør det. Innimellom krydrer hun med små anekdoter om musikere, dansere og gjerne også en liten historie om noen slekninger av disse. Alt i alt tror jeg at det å få ta del i den kunnskapen som Annabel besitter, vil gjøre at jeg som lytter vil kunne innta en mer aktiv rolle, og etterhvert få et enda større utbytte av denne facinerende musikken.
Jonny Kvamme, tangodanser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s