Om meg

Annabel Guaita (f.1971) pianist, foredragsholder og musikkanmelder bosatt i Bergen.

Fast musikkanmelder i Bergens Tidende siden 2012.

Gjennom en kunstnerisk doktorgrad fra (2013) arbeidet hun med spørsmål knyttet til fremføring av Fartein Valens klavermusikk. Ved å bringe inn praksisen som oppstod rundt Schönberg og Den Andre Wienerskole åpnet hun opp nye diskusjoner omkring fremføring av atonal musikk. Denne resulterte blant annet i en CD med en fyldig booklet om prosessen med verkene. Disputas i 2013.

976170_10151386165450373_548937136_o.jpgHun har skrevet flere anmeldelser og artikler for Ballade, Scenekunst og Prosa og deltatt i flere kritikerpanel i regi av Norsk Kritikerlag:

Festspillene i Bergen (2013): ”Gamle sanger om igjen” et debattmøte rundt fortolkerens betydning.

Trondheim Kammermusikkfestival (2013) Erfaringer om hva musikalsk praksis betyr i arbeidet som kritiker med utgangspunkt i festivalkomponist Lera Auerbachs musikk.

Siden 2015 har hun blitt jevnlig engasjert av Festspillene i Bergen for konsertintroduksjoner og samtaler med komponister og regissører i forkant av konsertene.

I 2011 etablerte hun Lytteskolen som tar del i publikumsbygging og kunnskapsutvikling rundt kunst og musikk. Målet med lytteskolen er å utvikle kompetente, interesserte lyttere som har det verktøyet og de referanserammene som trengs for å ta imot det de tilbys på en konsert. I 2015 fikk Lytteskolen Bergen Kommunes etableringsstipend.

Annen relevant praksis
2016-2018: Fast stilling som formidlingsleder ved Komponisthjemmene Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Siljustøl og Lysøen (KODE).
2016/17: Foredrag i serien Grieg Studies ved Senter for Griegforskning i Bergen
2013: Lærer i musikkhistorie/lytting på lærerutdanningen på Høyskolen i Bergen
2009-11 Gjesteforeleser på Griegakademiet i Bergen.
1997-2004 Skolekonsertmusiker for Rikskonsertene

CD-utgivelser
L´Altra Beltà: Solocd med klaververker av Valen, Schönberg, Berg og Webern (Lawo Classics, 2011)
Edvard Hagerup Bull (Lawo Classics 2001)
Combo Tango (Acoustic Records, 2001)
Non Solid Objects (Albedo,1997)

Utdannelse
Mastergrad i klaverspill fra 2008 fra Griegakademiet i Brgen. Studerte med Einar Røttingen og Jiri Hlinka ved Griegakademiet og senere med Albert Attenelle og Jordi Mora ved L´Escola de Música de Barcelona. Hos sistnevnte tilegnet jeg meg kunnskap om musikalsk fenomenologi. Gjennom mange år studerte jeg denne tilnærmingen til musikk, slik den ble praktisk tilrettelagt for utøvere av dirigenten Sergiu Celibidache og Mora. Fenomenologi er erfaringsbevissthet og dette er mitt utgangspunkt for lyttekursene.

Samtidsmusikk står sentralt på mitt repertoar og jeg har fremført musikk av komponister som Ketil Hvoslef, Knut Vaage, Arvid Gangsø, Morten Gaathaug og Ricardo Odriozola, Peter Cripps, Alfred Jansson, Steve Reich, Edvard Hagerup Bull og Poul Rovsing Olsen. På nittitallet hadde jeg et nært samarbeid med den amerikanske komponisten George Crumb, og har fremført store deler av klaver- og kammermusikken hans.

Jeg har også spilt konserter  i USA, Nederland, Argentina og Finland i tillegg til konsertserier som på Troldhaugen, Siljustøl, Lysøen, Valenfestivalen, Musikkfestuka i Bodø, Autunnale, Borealis og Avgarde.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s