10 råd til en god lytter

Det finnes ingen fasit på hvordan man skal lytte til klassisk musikk, heller ikke spille. Vi som spiller vil gjerne strekke pausene i musikken litt mer og ta frem enda mer av de svakeste nyansene – dersom vi merker at graden av oppmerksomhet og stillhet i rommet tillater det. Vi kan strekke generalpausene til den grad de fortjener, senke dynamikken til det ytterste minimum.  Så når publikum først har kommet oss til konsertsalen og har en spill levende konsert i vente, er det ikke bare opp til utøverne men også opp til oss selv som lyttere å få en god konsertopplevelse.

  1. Gi deg tid til å roe ned

Kanskje du ikke skal være ute i siste liten, men sørge for at du kan falle til ro litt før konserten begynner. Les programmet før utøverne begynner å spille, eller etterpå. Men ikke underveis. Du trenger ikke den informasjonen for å oppleve musikken, og du kan ikke lytte godt mens du leser.

  1. Lukk øynene

Det er bare å erkjenne at vi lever i en visuell tidsalder. Mens vi ellers i hverdagen bombarderes av sanseinntrykk, er en konsert er først og fremst en opplevelse som handler om å lytte. Det er lett å glemme det.

  1. Musikk er her og nå!

Å høre musikk er ikke som å lese en bok, der du fint kan ta opp tråden dersom du har lagt boken fra deg. Vi må lytte fra første tone! Du ville ikke latt være å få med deg begynnelsen av en film, ville du? Slik er det også med musikk.

  1. Inn i musikken

Menneskesinnet er skapt slik at vi ikke opplever noen øyeblikk som like. Dette er ikke noe vi velger. Det er det samme i musikk. For eksempel to identiske toner i starten. Den ene står i forhold til stillheten før, den er det første inntrykket vi får. Den andre tonen bygger videre på den første. Dette er essensielt i lytteforståelse og vi har alle mulighet til ubrutt kontinuitet når vi lytter. Men det er ikke alltid så enkelt, og iblant faller vi av lasset og mister tråden. Da kan noen små knep få deg tilbake på sporet:

  1. Lytt til melodien

Det kan kanskje høres for enkelt ut, men forsøk å følge melodiens bane.

  1. Lytt horisontalt – og vertikalt

Du kan alltids lytte til melodien og la dette være en rød tråd gjennom musikken. Men du kan også la ørene dine vandre nedover. Velg å oppleve hvordan akkordene som ligger under gir både farge og retning til musikken og melodien.

  1. Lytt til andre stemmer

Kanskje melodien har en motstemme. Lytt til denne og observer hvordan den ”spiller med” melodien.

  1. Lytt til overganger

Mye av magien finnes i overgangene mellom frasene; hvordan ett tema smelter over i et annet. Hør hvordan tempoet myknes og «vannet finner nytt leie».

  1. Involver deg!

Lytt til musikkens karakter, la den berøre, rive, forlyste eller kanskje til og med provosere. Men ikke vær likegyldig. Musikk kan assosieres med farger, lukter eller til og med smaker. Musikken kan også tenkes å fortelle en historie. Hva kan den historien være? Eller kanskje jeg kan lage min egen?

Den erfarne lytter bruker nok ikke kun en av disse tipsene, men trolig flere av dem, kanskje alle sammen i løpet av en konsert. Skal man lytte til en symfoni av Bruckner for eksempel, så blir jo et rent melodifokus vanskelig. Lytteren kan også spørre seg hvilket av alle disse aspekter vil passe på akkurat det verket jeg nå hører på. Selv synes jeg ofte det kan det fint å spørre meg hvilken lyttefrekvens fortjener akkurat dette verket å bli tatt inn på.

  1. Musikk kan få oss til å forstå oss selv som menneske

Den rumenske dirigenten Sergiu Celibidache sier at «Sound is not music, sound can become music”. Med dette mente han at musikk oppstår i møte med våre sanser. Ikke bare når musikken vekker følelsene våre, men når vi er i stand til å oppleve at det er en forbindelse mellom detaljene i øyeblikket, og den store helheten. Når vi kan oppleve at en frase (musikkens setning) fungerer som del av en større helhet. Når man kan oppleve hvilke konflikter og kontraster som utspiller seg i musikken, slik at vi kan være med når musikken toner ut: Fylt og tømt på en gang. Eller kanskje vi blir hengende i løse luften – uforløst? Musikken ikke redusert til en rekke enkeltøyeblikk, men en total opplevelse, Slik opplever vi at musikk er større enn oss selv. Og at musikk gjenspeiler selve livet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s