«You don’t do anything, you just let it evolve»

Jeg var 22 år og musikkstudent da jeg møtte Jordi Mor11875215_10153039227795373_4145533736010205758_oa på et musikkseminar i Barcelona. Ung og vitebegjærlig var jeg–  selv etter fire års studier–  og hadde flere spørsmål enn svar. Jeg hadde innsett at noen musikkverk hadde en større dybde enn jeg kunne klare å forstå.  Jordi åpnet opp for en ny verden for meg som jeg fortsatt i dag vender tilbake til dag: Musikalsk fenomenologi.
«You don’t do anything, you just let it evolve» oppsummerer denne tilnærmingen fordi det handler det om å tilrettelegge for at musikken skal utfolde seg i sin helhet. Derfor er det å forstå og oppleve hvordan del for del henger sammen, et middel til å bli sterkere og dypere berørt av musikken.

Jeg koblet totalt og betingelsesløst til denne tilnærmingen. Jeg ble siden Jordis elev på L´Escola de Musica de Barcelona og tok privattimer. Jeg husker alle de søndagene jeg tilbrakte på buss til Corbera og gikk i 40 minutter i varmen for å komme til der han bodde. I dag sitter jeg med over 100 timer med opptak av timene hans. Denne filosofiske tilnærmingen er grunnlaget for lytteskolen og mine lyttekurs.

Nå, 24 år senere skal vi for første gang holde foredrag sammen:

Bergen Celloforening: Lørdag 1.april
Lyttekurs: Oppdag Sæverud: Harald Sæverud Museum – Siljustøl søndag 2. april
På scenekanten: Kunsthuset Kabuso onsdag 5. april
KODE- Internseminar: «Den vanskelige essensen» torsdag 6. april
Griegakademiet Masterclass for masterstudenter fredag 7. april

Jordi Mora har dirigert orkestre og undervist og holdt foredrag om musikk over store deler av verden. Han er leder for Bruckner Akademiorkester og har siden 2013 vært fast gjestedirigent for Libanon Filharmoniske Orkester (LPO). Hans tilnærming til musikk bygger  på det han selv lærte av den legendariske, rumenske dirigenten Sergiú Celibidache (1912-1996): Musikalsk fenomenologi. Mora møtte ham første gang på en prøve i Stuttgart på åttitallet, og fulgte deretter hans undervisning i fjorten år.

Jordi har imidlertid funnet sine egne begreper og eksempler, og formidler sin musikkforståelse på en varm, engasjert og levende måte slik at alle kan henge med.

Fenomenologi
Fenomenologi betyr ”læren om fenomenene”. Fenomen stammer fra det greske substantivet fainomenon som henger sammen med verbet fainein, som betyr å vise seg eller komme til syne. I fenomenologien søker man en intersubjektiv kunnskap, dvs. den kunnskapen som er felles tilgjengelig.

Jordi sier selv:
With the tools of phenomenology, we try to get the essence of a master piece so simple as possible but also so deep as possible, so that our emotion becomes more and more intense. The main question is: is every sound witch touches me already music, just because I felt some emotions? Or is it different scales and levels of consciousness by listening to sound-relationships who create these emotions? Are all the emotions at the same level, or are there some emotions which goes more deeper into my being and makes that I become deeper and deeper touched by them?

What is the difference between a music master piece or a simple piece of music? Does a master work have something special that makes that makes us listen to it again and again without becoming tired?  Real meaning becomes a process to listen to every part as a relationship to the whole. This is the decisive point: the experience that every single note and tema in a musical piece is integrated into a bigger and bigger process, until we have the most deepest emotion that we can get:  That every part is just a part of a total unity. That is my understanding of real essence, because all the masterworks have in common this transcendental characteristic.

17201414_10211996682702754_6550052989850902767_n(1)