Konsert for Åse og orkester (anmeldelse)

FESTSPILLENE I BERGEN lørdag 6. juni 2015

Konsert for Åse og orkester
Energisk og frisk amollkonsert

Bergen Filharmoniske Orkester
Andrew Manze
 dirigent
Peter Herresthal fiolin
Jakob Kullberg cello
Ronald Brautigam piano

Åse Kleveland konsertvert

JEAN SIBELIUS
Symfoni nr. 7

PER NØRGÅRD
Three Nocturnal Movements
for fiolin, cello og kammerorkester
Urfremføring

ARNE NORDHEIM
Floating

EDVARD GRIEG
Pianokonsert i a-moll op. 16

Full applaus etter første sats i Griegs klaverkonsert i a moll vitner ikke bare om fin, ektefølt entusiasme, men også kanskje om at Festspillene har klart å nå et av målene sine: å trekke til seg helt nytt publikum. Åse Kleveland var kveldens konsertvert og hadde så mye å si at konserten ble nesten førti minutter lengre enn annonsert – lengre enn spilletiden til ”a moll konserten”. Det var godt uttenkte forbindelser mellom alle fire komponistene på programmet, men som en konsert som skulle trekke utrente lyttere, ville det kanskje vunnet ennå flere hjerter med ”lettere” musikk enn det vi fikk servert denne kvelden.

Den britiske dirigenten Andrew Manze og Bergen Filharmoniske orkester gikk rett på hovedretten med Sibelius syvende. Denne ensatsige, symfoniske fantasien er et sterkt og massivt verk. Etter ti år og med skjelvende, alkoholisert hånd klarte han å fullføre det som etter urfremføringen i 1924 ble beskrevet som ”brennende lava som presser seg opp til jordoverflaten”. Manze leder med sjarme og eleganse. Han er fra ”den gamle skole” der subtil ledelse og nyanserikdom er stikkord. Det er herlig. Han inspirerer oss – og orkestret – til å lytte. Det er som om orkestermedlemmene blir ennå mer frie og inspirerte av denne lederstilen.

Peter Herresthal og Jakob Kullberg gjorde fine solistpartier i Per Nørgårds Three Nocturnal Movements. Dette er et spennende verk som har en nordisk smak av sene lyse kvelder og med glassklare klangflater. Lekkert og følsomt cellospill av Kullberg. Lek med ”blåtoner” og flageoletter (overtoner) og antydninger til dans, både i musikken så vel som i Herresthals spillestil.

Fra C dur til a moll
Til og med toneartene i Sibelius´og Griegs verk på denne konserten er beslektet. Disse jordnære toneartene uten faste fortegn fikk åpne og avslutte konserten. Det var jordnært og energisk fra både solist og orkester i Griegs ”amollkonsert”. De starter ut friskt, med et tempo som likner de ”gamle” innspillingene, og Brautigam følger opp. Her hører vi en velartikulert pianist, som leker både med farger og aksenter. Jeg liker hvordan han artikulerer frasene på talende vis, en stil som nok er fundert i hans spesialisering på musikk fra 1800 tallet. Manze lar seg rive med og lar orkestret meisle ut andrestemmer jeg ikke har fått ”øre på” i mine referanseinnspillinger. Manze demper ned strykerseksjonen, fremhever treblåserne, og skaper en orkestersats som er slank og til tider transparent. Overgangene er stort sett sømløse men ikke alltid. Etter å ha hørt så mye på gamle ”live” innspillinger, så gjør dette ”smårusket” det bare ennå mer levende. Dette er utøvere som slipper tak i kontrollen og som tør å la seg rive med!

Vi fikk høre førsteutgaven av konserten som ble utgitt i 1872. Grieg gjorde en god del forbedringer, spesielt i orkesterstemmen etter denne utgivelsen, men det er forfriskende å høre hvordan Grieg først hadde tenkt. Han lar for eksempel trompeten spille det velkjente obotemaet fra første sats – noe gir en annen sjarme til dette partiet. Der er som om det blir mer ”kultivering” i oboen. Det er likevel forbedringer i den sene versjonen som gir orkestersatsen mer fylde og substans og som utnytter klangpotensialet i klaveret på en bedre måte.

Musikk som folder seg ut
Før a moll konserten fikk vi høre Arne Nordheims Floating fra 1970, et verk som eksperimenter med tidsfølelse. Musikken folder seg ut roligere enn i Nørgårds. Nordheim maler ut klangflater som gir oss som lyttere mer tid enn i Nørgårds verk til å fordøye det som skjer i musikken. Det er orden i kaoset. Samtidig så er det fysisk musikk som treffer mellomgulvet. Det er et kort og konsist verk fremført av et skarpt og presist orkester. Det er som om Nordheim arbeider under ”less is more” prinsippet­ og det er en av hans styrker som komponist – hvorfor musikken hans treffer så godt! Han vet å stoppe når det viktigste er sagt. Det er mer enn det man kan si om Åse Kleveland.

Less is more
Kleveland hadde gjort et flott forarbeide til jobben som konsertvert. Anekdoter kan krydre lytteopplevelsen. Men hun hadde alt for mye på hjertet. Dette ble Åses kveld. Oppramsinger av komponistenes verklister og hvor unge og fremadstormende alle solistene er, er også unødvendig. Hadde ikke hun atter en gang entret scenen– og begynt å fortelle oss hva vi nå skulle føle, hadde vi kunnet vandre ut i juninatten med etterklangen av Griegs evige og kraftfulle klaverkonsert dirrende i ørene.

Enig/uenig? Velkommne til å skrive i kommentarfeltet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s