HOSTESKOLEN

Som pianist og musikkanmelder får jeg gleden av å oppleve fenomenet konsert-hosting fra to sider. Her forleden spilte jeg for en gruppe franskmenn, noe som førte til en umiddelbar beskrivelse og skalering av de ulike hostenes alvorsgrad.

Grad 1: Hosting i de sterke partiene
Dette kan funke, men du bør kjenne musikken godt for å treffe. Det er i de fleste tilfellene mulig å ”spare” et host til det kommer et slikt sterkt parti. Dessuten bør du sørge for at du hoster ferdig før det sterke partiet er over.

Grad 2: Host i pausene I.
Mellom satsene er det ok, men begrens eder. Det er ikke nødvendig å overdrive. Hosting er smittsomt.

Grad 3: Hosting i de svake partiene
Om du absolutt må, men da er lommetørkle er løsningen! Med en liten duk foran snasken, så dempes 80% av lyden! Glem halspastiller og kamferdrops. Sukker får deg bare til å klø ennå mer i halsen, dessuten er det bedre med et dempet host enn all veskeåpningene og papirknirkingen som må til for å åpne for godsakene.

Grad 4: Hosting i pausene II
Denne er alvorlig og meget avansert. I musikken skjer det iblant noe som kalles ”generalpauser”. De kommer gjerne plutselig og da blir alle stille. Det er ikke da du smeller til med et host. En av franskmennene i salen klarte å snike inn en tørr smekkhost akkurat etter oppgangen i Griegs Trolltog, rett før den siste akkorden kommer. Der ligger det ganske mye forventning i luften. Da franskmannen smalt, skvatt jeg til så venstre hånd forflyttet seg noen fatale millimeter før hånden dundret ned i en ”slags” d-moll akkord.

Andre kjente konsert-lyder:
Grad 1: Trykk-knapper.
Korte, penetrerende knepp som slynges ned til pianisten. Forekommer på (regn)jakker og vesker. Kan forveksles med en metronom dersom knepp gjentaes med rytmisk forutsigbare mellomrom.

Råd: Vent med å kneppe opp den våte regnjakken dersom du skal ha vært så uheldig å ta regnjakken med inn i konsertsalen og i tillegg, glemt å ta den av deg når du satt deg ned.

Grad 2: Borrelås.
Forekommer på vesker, mobilcover og lommebøker men også på jakkeermer og det hjelper lite å forsøke å ritsje borrelåsen opp langsomt, det bare forlenger smerten.

Råd: Vent! Du trenger ikke gjøre det NÅ!

Generelle råd: Timing er alt! Øv gjerne hjemme foran speilet og med en cd. Og ta med effektiv lyddemping (lommetørkle). Man MÅ ikke hoste med åpen munn.

PS alle lydene (og gradene av dem) beskrevet under, forekom på nevnte konsert som varte en halv time.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s